Friesland International:

Bevordering toerisme in Friesland in Nederland én in Friesland in Duitsland

WOLVEGA (NL) - Het bureau voor toerisme Friesland Holland (www.frieslandhollandtravel.nl en www.frieslandholland.nl) gaat onder de naam Friesland International de Frieslanden in Nederland en in Duitsland promoten op basis van reeds bestaande en nieuw aan te gane vriendschappelijke betrekkingen. Er is al een logo en een webportaal www.frieslandinternational.com. Er komt ook een beursstand met een duidelijke Nederlands-Duitse uitstraling.

Friesland Holland-directeur Albert Hendriks.
Friesland Holland-directeur Albert Hendriks.

De in Wolvega in Friesland (Nederland) kantoorhoudende marketingorganisatie richt zich, om ervaring op te doen, voorlopig eerst op de provincie Friesland in Nederland en de aan Groningen grenzende streek Ostfriesland in het noordwesten van de Duitse deelstaat Niedersachsen (www.ostfriesland.de). West-Friesland in Noord-Holland en Nordfriesland in Duitsland staan voor later op het programma van samenwerking.

Overeenkomsten

Friesland Holland-directeur Albert Hendriks ontdekte tijdens tournees voor de promotie van fiets- en vaarvakanties dat de interesse van Noord-Duitsers voor wat de Duitsers noemen ‘Westfriesland’, de provincie Friesland, groot is, maar dat Ostfriesland in Duitsland ook een aantrekkelijk fietsgebied is. Ook zijn er veel overeenkomsten met betrekking tot de toeristische kustvaart.

Friesland Holland-reporter in Jever (Friesisch-herb) in Ostfriesland.
Friesland Holland-reporter in Jever (Friesisch-herb) in Ostfriesland.

Het Nederlandse Friesland en het Duitse Ostfriesland hebben ook gemeen dat beide grenzen aan het UNESCO werelderfgoed Waddenzee met de vakantie-eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog in Nederland en Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge in Duitsland.

De provincie Groningen scheidt de landsdelen, maar Hendriks wil ook Groningen zo spoedig mogelijk betrekken bij de promotie van de kuststreek om internationale routearrangementen te kunnen aanbieden. “Met name hotelhouders en recreatiebedrijven dringen vaak bij mij aan op een vorm van samenwerking bij de marketing van beide Frieslanden in West-Europa, mede doordat de laatste jaren door diverse partijen de banden met de verschillende Frieslanden aangehaald worden. Er bestaat ook in Duitsland een duidelijk onderscheidend Friesland-gevoel. Ook daar is men trots op de streekeigen producten en landbouw, de zeegeoriënteerde cultuur, de verveningen en historische scheepvaart.”

Jever (Friesisch-herb) in Ostfriesland.
Jever (Friesisch-herb) in Ostfriesland.

Ostfriesische Radreisemesse

Belangrijke plaatsen in Ostfriesland zijn Aurich, Emden, Jever, Leer, Norden en Wittmund. Friesland Holland is al jaren actief in Leer en omstreken. Begin juli neemt het promotiebureau deel aan de eerste Ostfriesische Radreisemesse in Timmel in de gemeente Großefehn ten noorden van Leer (www.grossefehn.de)

Nederland: weergaloos vakantieland

Nederland heeft het dichtste web van toeristische paden en vaarwegen in Europa

Nederland bestaat al meer dan 2000 jaar. De Romeinen waren de eerste toeristen. Ze waren erg onder de indruk! Ook u zult dat zijn. Nergens anders vindt u in een land met een doorsnee van 400 km zo'n grote variatie in landschap, cultuurhistorie en recreatie:

• Uitgebreid stelsel van vaarwegen dat alle meren en historische plaatsen met elkaar verbindt.
• Vijf vaar- en visgebieden: Binnenwater, IJsselmeer, Waddenzee, rivierdelta van Zeeland en Zuid-Holland en Noordzee.
• Grootste vloot van Europa: traditionele zeilschepen, motor- en zeiljachten, open motorboten, open zeilboten, visboten en schepen voor rondvaarten en zeevissen.• Gescheiden wegen voor fietsers en gemotoriseerd verkeer.
• Perfecte bewegwijzering.
• Noordzee-eilanden met grote stranden.
• Alle vormen van actieve en passieve recreatie op het land en het water, ook in de winter!
• Bijzondere overdekte attracties, verspreid over het hele land.
• Niet alleen water, maar ook veel groen: weiden, bossen en natuurgebieden.
• Van zee aangevoerde schone lucht.
• Schone bedrijvigheid, intensieve milieuzorg.
• Groot respect voor de eigen taal, cultuur en historie, maar ook voor die van buitenlanders.
• Vriendelijke bevolking: 16.669.112 inwoners (2011).

Arrangementen en reizen

Friesland Holland Travel biedt bijzondere, meerdaagse vakantiearrangementen en reizen aan waarbij meerdere Friesland Holland Travel-partners betrokken zijn. Bij deze all-inclusive-full-service vakanties worden veel diensten verleend, zoals pech-onderweg-service en bagagevervoer bij fietstochten. Info: www.frieslandhollandtravel.nl